Strikning i sommerhusets hyggelige rammer

Når dagen går på hæld i sommerhuset, aftensmaden er spist, opvasken taget, spillene spillet og de fleste er gået til ro og man bare har lyst til at nyde roen, så er strikning blevet en af især kvindernes foretrukne hobbyer.

De sundhedsmæssige gevinster

Det er ikke mange år siden, at strikning var forbeholdt oldemor, som sad i gyngestolen og skulle have tiden til at gå. Det er måske godt nok, at strikning igen er blevet moderne, fordi forskning viser, at der er en række sundhedsmæssige gevinster ved strikning. Det er især depression og angst, som strikning kan være med til at modvirke.

Grunden til dette er, at håndarbejde generelt holder sindet beskæftiget, fordi det er nødvendigt at bevare et fokus på aktiviteten. Derudover kan strikning hjælpe på selvværdet, fordi det at være beskæftiget med et projekt, tilegne sig nye færdigheder og være kreativ er styrkende for selvværdet. En anden sidegevinst ved strikning er, at der ofte bliver dannet sociale fællesskaber op omkring strikning, fordi strikkere har lyst til at dele deres passion for uld og strikkepinde med andre. Så selvom det måske ikke er en mulighed på sommerhusferien kan det være en langsigtet gevinst at deltage i strikkefestivaler og derved danne nye relationer som bliver arrangeret af f.eks. http://knitwork.dk/.

Skaberglæden

Samtidig er det en mulighed for at skabe noget unikt som har en affektionsværdi, men samtidigt kan være nyttigt. Vi kender alle til hjemmestrikkede strømper, hjemmefutter eller sweatere, men det er også muligt at være mere kreativ og strikke en muffedisse, dørstopper eller en skammel. Særligt dørstopperen er en sjov størrelse, hvor nøgleelementet er, at der skal være en tung genstand som der bliver strikket rund omkring. (Opskriften er fra: http://www.hendesverden.dk/handarbejde/strik/Ugle-dorstopper/ ).

ugle

En strikket ugle dørstopper.

En anden fordel ved strikning er, at du aldrig løber tør for muligheder, men det kun er fantasien, der sætter begrænsningen. Når de første 10 par strømper er blevet strikket, babytøj i barselsgave og et par sweatre, så kan man kaste sig over møbelproduktion. (http://www.goerdetgodt.dk/julegaver-og-andre-gaver/diy-julegave-20-strik-en-stol) goerdetgodt.dk viser, hvordan det muligt at lave en skammel ud af et bildæk og gamle t-shirts. Bildækkene er stolens indmad og som garn bruger du dine gamle t-shirts.

Et eksempel på en strik-skammel.
skammel

Strik som street art

Endnu et tegn på, at strik ikke længere blot er fra en svunden tid er, at de fleste storbyer er blevet udsat for strik som en street art. Gadekunsten har antaget mange forskellige former. Personligt har jeg især set en del skiltevarmere, som er et stykke hæklet eller strikket klæde, som er sat fast på diverse skilte. Der er også andre udtryk som f.eks. nogle hæklede kugler, som bliver sat fast på træerne rundt omkring i byerne, så det ligner nye knopskud fra træerne.

Eksempler på strikket street art:

street streeeet

Der er med andre ord masser af gode grunde til at finde strikkepindende frem og få købt noget garn på (https://woolspire.com/shop/da/) og bruge de sene aftenstunder i sommerhuset på at strikke alt fra sweatre til familien, skamler til hjemmet og street art, som kan efterlades som minde i sommerhusbyen.

You may also like...