Sådan monterer du selv en markise på bjælkehuset

Sommeren banker på døren og lige om lidt har du sommerferie – og du skal med al sandsynlighed tilbringe denne i dit sommerhus, såfremt du ejer et. De danske solstråler kan dog hurtigt blive for meget, og en markise vil derfor være en god investering til sommerhuset, så du kan undgå solskoldning.

Det er dog et stort arbejde selv at montere, hvorfor vi nu vil guide dig til, hvordan du nemmest kan klare det hårde arbejde. Husk dog, du må kun selv montere en markise, hvis den ikke er elektrisk.

Hvis den er, skal du kontakte en autoriseret el-installatør.

Kom godt fra start

Mange, der bor i etplanssommerhus, kan med garanti selv sætte en markise op uden ret stor risiko, da man ikke skal op i højden – for så bliver det hurtigt et farligt job. Så på trods af, at du gerne selv må montere en markise, kan du med fordel kontakte en håndværker, der kan hjælpe dig. Ikke kun for din egen skyld, men også for de mennesker, der skal opholde sig under den.

Markiser er ofte både store, tunge og besværlige at have med at gøre – en markise sniger sig hurtigt op på mere end fem i bredden og det kan du ikke ene mand montere.

Du skal derfor have fat i enten venner eller familie, der kan hjælpe dig med at montere markisen.

Kontakt en håndværker eller montør

Som allerede nævnt, må du ikke ifølge lovgivningen selv montere din markise, hvis den har en tilhørende motor.

Der findes endda også specifikke markise-montører, der ofte er tidligere uddannet som el-installatører, men som har specialiseret sig inden for dette felt. Du kan altid spørge butikken, hvor du har købt din model, hvad de tager for monteringen.

På denne måde har du også samlet alle dine køb ét sted samt det er nemmere at spørge butikken til råds, hvis den mod forventning ikke skulle virke optimalt. Desuden er det som regel billigst at få butikken til at montere, fremfor at kontakte en udefrakommende el-installatør.

Find din indre handyman frem

Den allerbilligste løsning er dog at gøre det selv.

Vi anbefaler dig, at du kun kaster dig ud i projektet, hvis du er omringet af andre mennesker, der kan hjælpe dig, og at du har en vis portion håndværksmæssig snilde.

Overordnet set findes der to måder, hvorpå du kan montere din markise – enten ved at montere den på væggen eller på spærene, der kræver et specialkonstrueret spærbeslag.

Vægmontage er muligt, hvis du har en tilpas høj væg og hvis væggen har en beskaffenhed, der muliggør montage. Væggen skal minimum have en højde på 2,5 meter fra jorden og op til, hvor du foretrækker, markisen skal sidde. Spærmontage benyttes derimod når markisen skal sidde i forlængelse eller foran din tagrende.

Denne løsning er ideel, hvis du ønsker at markisen skal placeres højere oppe end muligt direkte på din husvæg.

Hvis du med denne forsmag har fået blod på tanden og har lyst til selv at montere din markise, kan du læse en fuld guide her hos markiseekspertens side.

Se også her hvad forskellige folk svarede b.dk omkring regler for markiser.

You may also like...