Liste af brætspil og havespil til kolonihaven / sommerhuset

En god ven har netop købt et kolonihavehus i Risskov her udenfor Århus. Det er et rigtig hyggeligt lille område, og der er masser af små hyggelige haver hvor alt netop er ved at springe ud og folk er ved at have fundet sig til rette til sommersæsonen.

Hvad tager man med i kolonihaven?

Vi har forsøgt at lave en lille liste over hvad man tager med sig i kolonihavehuset, når man flytter ind i sommermånederne. Den er ikke udtømmende, men der er lidt inspiration til hvad man kan få sommeraftenerne til at gå med i de lyse nætter.

Vi har fokuseret mest på underholdning og spil, og har ikke taget mad og tøj med fx. det må man selv vurdere hvor meget der skal med af 🙂

Brætspil til hyggelige aftener

En ting der er god at have med er en god stak brætspil. Det er god og hyggelig underholdning, og hvad er bedre end at sidde med vennerne til et godt spil matador, risk, settlers etc. Det er god gammeldags hygge uden mobiler og IT, som kan nydes i stille og roligt tempo.

Er man mere til de spændende spil kan fx. klodsmajor anbefales til familien eller et spil som uno og bedstemor med slaw i.

Her gælder det om at være hurtigst på aftrækkeren, og det skal med garanti få adrenalinen til at køre rundt i kroppen, hvis det er det man ønsker.

Ønsker du lidt inspiration til hvilke spil der kunne være gode at tage med kan du se en god liste med mange brætspil her: nordiskspil

Spil til haven – og inspiration på Internettet

Det er også rigtigt hyggeligt at have nogle gode havespil med til at hygge sig med på de lune dage. Havespil er gode fordi de giver frisk luft samtidig med at der er en aktivitet, som kan samle familien på tværs af alder.

kongespillet

Her er Kongespillet et godt bud, som kan spilles af hele familien. Det handler om at vælte det andet holds træbrikker, og det sker ved at man kaster nogle pinde. Det foregår på græsset og er meget underholdende.

Man spiller i to hold, og det hold som først vælter det andet holds brikker/klodser har vundet.

kroket

En anden god klassiker er kroket, som dog kræver, at man har en nogenlunde lige græsplæne, som kan bruges til at spille på. Banen skal nemlig gerne være mulig for kuglerne at bruge, og når bare banen er nogenlunde plan, så er det fint. Det er jo ens for alle så skidt med at det ikke er den perfekte bane.

Kroket kan minde lidt om minigolf, men man skal spille på en lang bane, og man skiftes til at slå nogle slag. Den første som kommer hele vejen igennem banen, og rammer slutpinden i den anden ende har vundet.

Det er meget sjovt, og helt sikkert noget selv de mindste og de ældre kan være med til – bare man er lidt let til bens.

petanque

petanque-havespil

havespil – petanque

Er man ved stranden, er det også en rigtig god ide at tage et sæt petanque med. Det spilles med at man hver har 3-4 tunge kugler, som skydes efter en lille bold. Den der kaster sine kugler, så de rammer tættest på den lille bold vinder.

Det kan minde en smule om curling, blot at man kaster kuglerne og det er meningen at de skal ligge nogenlunde stille når de rammer jorden, som det kan gøres når man spiller i sand. Det er dog også muligt at spille på græs, det giver blot lidt mere udfordring, da kuglerne så kan trille langt efter at de rammer jorden, og det kan være lidt svært at styre.

Stangtennis

Det sidste spil der bør være i ethvert sommerhus og kolonihavehus er stangtennis. Det er også en gammel klassiker, som spilles af to personer. Det er et hurtigt og hektisk spil, som kører i meget højt tempo. Man har en tennisbold med en snor i, som er monteret på en stang. Denne stang har et gevind, som snoren med bolden er monteret i, og så gælder det ellers om at få bolden skudt rundt om stangen så mange gange, så man når i mål.

Det fungerer bedst hvis man er nogenlunde lige gamle, og dermed har ca. samme forudsætninger for at ramme tennisbolden, men man kan jo altid give lidt handikap ved fx. at lade den voksne bruge venstre hånd, hvis modstanderen er noget yngre.

Sørg for internetforbindelsen kan trække computerspil

Er man mere til at spille på computeren, så skal man være opmærksom på at det kræver en fornuftig hastighed på bredbåndet. Er du i tvivl om hvorvidt det er tilstrækkeligt, så kan du tjekke netkablet.dk

Motorik legetøj til ude og inde

Er man mere til at give sine børn lidt motorisk udfordringer og inspirere dem til sund leg – i stedet for at sidde på internettet – så kan det også være en god ide at bygge nogle elementer i haven, som fx. en balancebom, et klatrestativ etc.

Det er også muligt at finde nogle skrædderlavede produkter, som netop er designet til at udvikle børns motoriske egenskaber gennem leg. Den helt nye århusianske webshop Motoriklegetoj.dk har netop specialiseret sig i trælegetøj, som udfordrer barnet til at udforske sin krop på balancen. Det kan være en god ide at tage med i haven om sommeren, hvor der er god plads til at lege sammen.

Nyd naturen og sommeren!

Ellers er der vist bare tilbage at ønske en god sommer. Lad os håbe den bliver god, lang og varm, så der bliver rig mulighed for at få brugt havespillene. Hvis ikke det er tilfældes må vi blot tage et par ekstra brætspil med, så vi kan hygge os indendøre med en kop varm kakao og lidt varme på 🙂

You may also like...