Guide til at olie-behandle dine møbler

Olie er ren magi for træ-delene af dine møbler. På samme tid beskytter det træet og får den naturlige farve frem. Det er som om, træet kommer til live når det behandles og så holder det træet rigtig godt.

Læs med her for, skridt for skridt at lære hvad du gør:

Vælg din olie

 Der er mange typer olie man kan bruge, men to typer olie er særligt brugte:

Linolium og danish oil.

Linolium er ret klistret, og består af (surprise) linolie, men også harpiks, kalk, og korkmel med mere. Linolium er glinsende, men skal påføres rigtig mange gange. Det er desværre meget klistret, og kan misfarve træet.

Danish oil er lidt et sjovt navn, men det opstod da skandinavisk design gjorde sit indtog i USA.

Fordi møblerne blev sendt med en, i USA ukendt skandinavisk oliebehandling, fik det det internationale navn ”Danish oil”.

Danish oil kan naturligvis købes herhjemme (også under samme engelske navn), og er karakteriseret ved at det hærder hurtigere, misfarver mindre (typisk bliver træet for gult) og gør træet mindre fedtet. Fordi det er mindre fedtet er det nemmere at arbejde med, og det holder også længere inden det skal påføres igen.

Valget af olie er en mindre videnskab, og du kan finde masser af holdninger om det på nettet.

Spørg hellere en professionel, her får du klart svar der bygger på erfaring.

Sikr at træet er parat

Træ, der skal have olie skal være så glat at se på, at åbne porer er væk og der er en glat overflade.

Gør også træet rent inden du går i gang. Du kan bruge en støvklud.

Påfør olien

Brug en ren klud og påfør olien med cirkulære eller otte-formede bevægelser og påfør et solidt tryk, så olien sætter sig.

Brug bunden af din hånd og gnub i cirka et kvarter. Påfør rigeligt, og stop først når træet ikke absorberer meter. Danish oil kan bruges i mindre mængder end linolium. Brug herefter en ren klud til at fjerne resterende olie – der må ikke være noget tilbage, højst en lille smule hvis der er tale om linolium.

Et tip til at få danish oil til at penetrere træet bedre er at opvarme olien (pas meget på, da høj temperatur giver brandfare! Kun 30-40 graders varme) og herefter nedsænke træet i selve olien.

Så siver luften helt ud af træet på møblet og får en fuldstændig sublim gennemtrængning. Dette er naturligvis mest praktisk med mindre trædele, og er en meget nørdet måde men du får tippet alligevel.

Dagen efter (eller endda længere) hiver du så træet op og lader det køle af i et køleskab. Så trænger olien helt ind på grund af temperaturforskellen. Det er populært ved fine træprodukter som knive, og kan være prikken over i’et på en prominent del af dit træmøbel.

Tørring og påførsel (igen)

Bruger du Danish oil kan du påføre igen mellem 12 og 24 timer allerede, mens linolium skal tørre omkring en uge – længere, hvis luften er fugtig. Linolium må først påføres igen når træet er helt 100% tørt.

Danish oil behøves kun påføres en enkelt gang mere, men linolium skal have helt op mod 10-20 ekstra påførsler.

Husk, at der efter hver påførsel skal der gå længere tid inden det påføres igen. Overfladen må ikke være klistret.

Find en professionel møbelsnedker

Det er ikke alle, der har fritiden, overskuddet eller evnerne til at gøre det selv. Ved professionelle firmaer sikrer du, at det bliver gjort ordentligt og med den passende olie.

Prøv eksempelvis traespecialisten.dk. Her får du selv fagmanden forbi og får det ordnet af en snedker.

You may also like...