Den gamle FDB stol får renæssance

Gamle stole vækkes til live igen

Vi kender dem alle fra vores sommerhuse. Måske ikke lige navnene, da de intetsigende koder såsom J52, J108 og C35 kan være svære at huske for generationerne af vores tid, men ser vi billederne, vil vi nikke genkendende til dem. Det er de klassiske FDB Stole, som nu bliver genoplivet hos Holmris.

FDB stolen fra holmris

FDB stolen fra holmris

I slutningen af 1930’erne fik den daværende direktør for FDB, Arne Sørensen, den idé, at han ville producere møbler af god kvalitet, som den almindelige befolkning havde råd til. Han tog derfor kontakt til Børge Mogensen, der var en af top-eleverne på Kunstakademiets Møbelskole, og ansatte ham hos FDB med det formål at tegne en serie af nye stole, som skulle sælges igennem FDB-butikkerne.

De første udgaver

Børge Mogensen tegnede de første udgaver af de simple “pinde-stole”, der besad en høj funktionalitet, men som pga. sit dengang særprægede design, vakte meget opsigt. Til at starte med, formåede FDB slet ikke at ramme den brede målgruppe, de havde håbet på. I stedet var det primært unge, intellektuelle og veluddannede mennesker, der tog møblerne til sig. Men efter en tid fik den almindelige befolkningsgruppe også øjnene op for FDB stolene, og pludselig tog salget fat.

Sammen med en række andre arkitekter tegnede Børge Mogensen både stole og borde for FDB, som op igennem 40’erne og 50’erne solgte stolene som varmt brød. En af stole-modellerne nåede således at sælge hele 850.000 eksemplare.

En langsom død

Men i 70’erne begyndte luften at gå ud af ballonen. Moden havde skiftet, og folket ville have andre designs. Det betød også, selvom FDB forsøgte at holde gang i salget, så måtte produktionen i slutningen af 80’erne lukke.

Genopstandelse af klassikerne

Men nu, godt 80 år efter, at stolene blev introduceret på markedet, har COOP valgt at genoptage produktionen af 4 forskellige modeller af de klassiske FDB stole samt borde. Det bliver derfor spændende at se, om de banebrydende stole endnu engang kan slå igennem og starte en ny trend i både hjem og sommerhuse med lidt mere stil.

Kilde + billede fra: Samvirke (åbner i nyt vindue)

You may also like...