Energirenovering af sommerhuset

En energirenovering af dit sommerhus ikke bare gavne miljøet, men også have en positiv, økonomisk indvirkning. Læs videre og hør hvordan.

Energiløsninger

Ret beset inddeler man energiløsninger ind i to kategorier:

  1. Boligens klimaskærm – mere konkret de elementer der skiller ude- og indemiljøet.
  2. Diverse installationer – mere tekniske indgreb primært i indemiljøet.

Boligens klimaskærm

Der er mange ting du kan gøre i forhold til boligens klimaskærm. Overordnet handler det om at efterisolere, så man undgår for meget varmespild. Normalt deler man dette område ind i tre kategorier i form af tag og loft, facade og gulv, kælder og fundament.

Eftersom det er de færreste sommerhuse, der har et decideret kælderrum, er det de første to kategorier, vi fokuserer på her.

Det kan blandt andet være ved at lave en såkaldt hulmursisolering, der i forhold hvor overkommeligt projektet er, er meget ressourcebesparende.

Ellers er det en god idé at udskifte vinduerne i sommerhuset. Når du er i gang med dette, kan du ligeså godt vælge kvalitetsprodukter i form af topstyrede vinduer. Topstyrede vinduer har en let og stabil åbning, der både giver god komfort såvel som tæt isolering.

Installationer

Mange af disse installationer er omfattende projekter som opsætning af solcelleanlæg og ventilationsanlæg med varmegenvinding. Der er der også mindre omfattende installeringer, der vil give et stort afkast. Du kan udskifte radiatorventiler og termostatstyringer såvel som benytte dig af LEDpærer i stedet for de mere miljøbelastende, normale pærer.

Hvis du vil have flere tips til installationer, eller generelt bare tips til hvordan du tager miljøvenlige valg i hverdagen vedrørende for eksempel dit sommerhus, kan du ved at klikke her få inspiration af miljøstyrelsen.

Derfor skal du energirenovere

Der er meget at spare ved at energirenovere.

Eksempelvis vil du med et klassisk parcelhus fra 1970’erne spare 48 % af de samlede energiudgifter årligt. Hvor energiudgifterne før renovering lå på omkring de 40.000 kr. ville de efter renovering kun ligge på 21.000.

Hvis man modregner det med investeringen på 100.000 kr., vil der kun gå fem år, før disse penge er tjent hjem igen. Ved at energirenovere:

  • Sparer du på varmeregningen
  • Sikrer dig mod fremtidige prisstigninger
  • Forøger boligens salgsværdi
  • Forbedrer din boligs energimærke
  • Får en højere grad af komfort
  • Er med til at hjælpe klimaet i form af at udlede mindre CO2

Finansieringsmuligheder

For at bistå med en eventuel energirenovering er der blevet oprettet særlige energilån i banken og i realkreditinstitutter.

Det er ikke alle banker der tilbyder disse lån, men flere og flere hopper med på vognen. Det overordnede krav er, at tiltaget skal energioptimere huset. Renten lyder hertil på mellem 4-6% og derved meget lavere renter end et typisk banklån. Der er dog som regel et loft på 250.000 kr.

Med et realkreditlån er renten lavere, men oprettelsesgebyret væsentligt højere. Tommelfingerreglen lyder på, at lånet skal beløbe sig op på omkring de 100.000 kr. før det kan betale sig.

Du kan også søge om tilskud til energirenovering hos diverse energiselskaber – igen er kravet, at renoveringen nedsætter det samlede energiforbrug.

Hvad der for mange umiddelbart virker som et omkostningsfuldt projekt, kan faktisk på længere sigt vise sig ligefrem være en investering.

På samme tid gør du dit sommerhus mere attraktivt for kunderne i form af komfort, samt differentierer dig fra mange af dine konkurrenter med en miljøvenlig profil.

You may also like...