Bør jeg anskaffe en husforsikring til sommerhuset?

En investering i et sommerhus er en stor drøm for mange. Mange personer ikke er opmærksomme på de barrierer, som er forbundet med en sådan investering. Det kan være fristende kun at kigge på husets pris, og herefter vurdere, om man har råd til at betale denne eller ej.

Der er en risiko for, at du kan støde på en række omkostninger, som i sidste ende kan koste dyrt.

Vi giver dig her en guide til, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger at foretage en investering i et sommerhus.

Artikel 5

Husk din forsikring

Det er vigtigt, at du husker at forsikre dit sommerhus. Der er dog ikke nogen lov, som siger, at det er lovpligtigt at tegne denne forsikring, men forsikringen kan spare dig for mange penge, hvis der skulle opstå en skade på dit nye sommerhus.

En sommerhusforsikring hører under en husforsikring, som dækker, hvis der skulle opstå eventuelle skader på dit sommerhus. Det er forskelligt fra forsikringsselskab til forsikringsselskab, hvad der er inkluderet i grunddækningen, og hvilke dækninger du skal tegne som en tilvalgsdækning.

De dækninger som oftest indgår i grundpakken er:
⁃ Brandskader
⁃ Stormskader
⁃ Vandskader
⁃ Svampeskader

De dækninger som du oftest skal tilvælge er:
⁃ Udvidet vandskade
⁃ Insektdækning
⁃ Stikledningsdækning
⁃ Entrepriseforsikring

På samme måde, som der er forskel på de forskellige dækninger hos de forskellige forsikringsselskaber, vil prisen naturligvis også variere fra selskab til selskab.

Dette skal du være opmærksom på

Uanset hvilket forsikringsselskab du tegner din husforsikring hos, er der gode muligheder for, at du kan minimere prisen på din husforsikring. Der er en række ting du selv kan gøre, inden du kontakter dit forsikringsselskab, så prisen vil blive minimeret.

Når du tegner en husforsikring, vil dit forsikringsselskab foretage en risikovurdering af dit hus, hvor de vil vurdere risikoen for skader.

Inden denne vurdering finder sted, bør du eksempelvis sørge for, at der ikke er huller i vægge i dit sommerhus, så der ikke kan trænge vand ind. Risikoen for vandskader er i høj grad noget dit forsikringsselskab vil kigge på, inden den endelige pris fastsættes.

Derudover er det en fordel, hvis du vælger at samle alle dine forsikringer hos det samme forsikringsselskab. Hvis du gør dette, vil dit forsikringsselskab med stor sandsynlighed belønne dig, og tilbyde dig en billigere husforsikring.

Endnu en faktor som er vigtig at være opmærksom på, er at angive den rigtige selvrisiko. En selvrisiko er det beløb, du selv skal betale, hvis der skulle opstå en skade på dit hus. Det kan være fristende, at angive sin selvrisiko til 0 kr., men jo lavere du angiver din selvrisiko, jo højere vil den årlige pris på din husforsikring være.

Hvis du dermed sørger for, at dit hus er godt sikret og risikoen for skader er lille, kan du med god samvittighed angive en høj selvrisiko, da der forhåbentlig sjældent vil opstå skader på dit hus.

Vær varsom med dit boliglån

Hvis du ønsker at købe et sommerhus, er der god chance for, at du – ligesom mange andre – vil låne penge til sådan en investering. De færreste personer har råd til at betale for et sommerhus kontant.

Der er dog en række ting, du skal være opmærksom på, når du vælger at optage et boliglån. Det kan eksempelvis være omkostningstungt at finansiere hele sommerhusets værdi ved udelukkende et boliglån. Derfor bør du kombinere dette med et realkreditlån. Et realkreditlån kan finansiere op til 60% af værdien af dit sommerhus, og du kan dermed finansiere det resterende ved at optage et boliglån, og ved at lægge en procentdel af sommerhusets værdi i udbetaling, så du slipper for banklånet.

For at få et retvisende billede af de omkostninger, som er forbundet med dit lån, bør du være opmærksom på lånets ÅOP. ÅOP er de årlige omkostninger i procent, og skal oplyses af de forskellige låneudbydere. Vi anbefaler til enhver tid, at du sætter dig grundigt ind i tingene inden du optager et boliglån.

Der er naturligvis flere ting at være opmærksom på end blot ÅOP. Eksempelvis vil renten på boliglånet spille en stor rolle, lånets løbetid kan også have afgørende betydning og du bør også gøre op med dig selv, om du ønsker afdragsfrihed eller ej.

You may also like...